GYIK

Mit kell tudnom Romániáról?

Románia 2007. január 1-jétől az Európai Unió tagja.
Időzóna: EET (UTC+2), Magyarországhoz képest +1 óra

Pénznem: román lej RON;

Árfolyam számítás
Megközelítő árfolyam: Aktuális árfolyamok:
100 forint. = 1,50 lej.

1 lej = 67 forint.

www.bnr.ro – Román Nemzeti Bank

www.mnb.hu – Magyar Nemzeti Bank

Hol váltható valuta?

Lehet váltani a városi valutaváltókban, ahol már nem számolnak fel kezelési díjat. A bankok elég rossz árfolyammal váltanak.

Székelyföldön a legtöbb helyen elfogadnak forintot, esetleg eurót is a szállásért.

Van-e vámellenőrzés határátlépéskor?

Mivel Románia EU-tagállam, nincs formális vámellenőrzés a határállomásokon.

Útlevelét vagy érvényes személyi kártyáját (igazolványát) is felmutathatja.

Milyen időjárás várható?

Erdélyben változékonyabb az időjárás, mint Magyarországon.

A Kárpátokban, a Bihari-hegységben, valamint a magasabb székelyföldi hegyekben gyakoribb a csapadék, hűvösebb van. Ez nyáron kellemes lehet, a leghidegebb évszakban pedig hosszú ideig megmarad a hó. Télen tegyen hóláncot az autójába!

Milyen költségekre számíthat, ha autóval utazik?

Mára sokat javult az európai és a megyei utak állapota, Székelyföldön is többnyire új aszfaltburkolatot kaptak.

Útdíj (Rovinieta): Romániában az autósoknak úthasználati díjat kell fizetni, amely mindegyik útra érvényes. Pár száz forintba kerül, de csak néhol lehet kiváltani a matricát. Ajánlatos már rögtön a határátlépés után megvásárolni az első PETROM-benzinkútnál, majd fel kell ragasztani a szélvédőre. Őrizze meg a vásárlásnál kapott nyugtát! Egész hetes, havi, félévi, illetve egyéves bérletek közül választhat. Érdemes egy hétre szóló, illetve két egyhetes bérletet vásárolni, így megspórolhat egy sörre valót estére.

Üzemanyag: már nem sokkal olcsóbb, mint Magyarországon, a nagy hálózatok kútjainál, a főutak mellett jó minőségű kapható.

Erdély és Székelyföld területén rengeteg MOL-kút van, de a forgalmas PETROM-kutak is jók.

Biztosítás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával egy másik uniós (EGT) országban tartózkodó személy igénybe veheti az egészségügyi szolgáltatásokat. A kártyát a Regionális Egészségügyi Pénztár (REP) adja ki Magyarországon.

Bármely REP-kirendeltség ügyfélszolgálatánál, díjtalanul – személyesen vagy írásban – igényelhető, de elektronikus úton is lehet kérelmezni (REP-cím, ügyfélfogadás rendje: http://www.oep.hu, Ügyfélszolgálatok menüpont).

Buszjárat és vonatjárat

Buszjárat: Budapest és Székelyudvarhely (15 km-re a panziótól) között naponta közlekednek menetrend szerinti buszjáratok.

Vonatjárat: Budapest és Csíkszereda ill. Budapest és Segesvár (Mindkét város 60 km-re a panziótól) között naponta közlekedik nemzetközi vonatjárat.