Székelyföldi látnivalók

Félnapos székelyföldi csillagtúra-ajánlatok

zete-tanosveny

Zete tanösvény – 100 méter

A 3–5 km-es séta során megismerheti a Felső-Nagy-Küküllő mente helytörténeti nevezetességeit és környezeti értékeit. Ugyanakkor feltérképezheti a környék turisztikai és természeti látványosságait, kőzeteit, növény- és állatvilágát.

viztarozo

Zeteváraljai víztározó – 4 km

A Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. Hossza 2,6 km, szélessége 400–800 méter, befogadóképessége közel 50 millió köbméter.

A horgász többnyire kárászra, süllőre, domolykóra, dévérre, pisztrángra számíthat. A paducok horgászata már némi helyismeretet igényel, de ráakadva a rajokra, jókora példányok foghatók. Csukára kevesebb az esély, ugyanis jelenleg fiatal az állomány, pontyot pedig szinte lehetetlen fogni napközben, az éjszakai horgászat viszont tilos.

szekelyvarsag

Székelyvarság – 10 km

Itt-tartózkodása alatt ellátogathat a megye legnagyobb szórványtelepülésére, amely a vulkanikus eredetű Görgényi-havasok déli részén, 1000 méter magasan fekszik tengerszint felett. A népművészetek, -hagyományok és -szokások kiapadhatatlan kincsesbányája.
Környékén az évszaknak megfelelően málnát, áfonyát, szedret, szamócát, illetve számos gombafajtát szedhet. Sebes folyású patakjaiban gyakori a pisztráng.

1496085_639171642812123_990642728_o

Túra a Madarasi-Hargita csúcsára – 20 km

A Madarasi-Hargita a székelyek „szent hegye”. Az 1801 méteren fekvő csúcsról szinte belátni egész Székelyföldet, az Erdélyi-medencét, tiszta időben a Fogarasi-havasokat is.

A Madarasi-Hargita Székelyföld egyik legnépszerűbb síközpontja. Összesen 4,5 kilométernyi sípálya található 1500-1760 m tengerszint feletti magasságban. A síterep december közepétől április közepéig hóbiztos, kedvező időjárás esetén a szezon május közepéig tart.

  • Sípálya.
izlandi4

Ivói lovarda – 10 km

Széles körű szolgáltatást nyújt a lovaglás terén. Vállalnak tereplovaglást, oktatást, minden korosztály által könnyen lovagolható izlandi lovakon.

Ivói Vadaspark – 10 km

320 hektáros erdős területen fekszik, patakok futnak át rajta, hegyek veszik körül. Ebben a varázslatos miliőben szarvasok, őzek, muflonok és vaddisznók élnek.

Csillagtúra-ajánlat Székelyudvarhelytől a Medve-tóig

Udvarhely2_738 (1)

Székelyudvarhely – 16 km

A székely anyavárosként is emlegetett település lendületesen fejlődik Erdély szívében, és a sok megpróbáltatás ellenére leginkább megőrizte magyarságát. Büszkén áll a város főterén a Vasszékely szobra, a mindenkori székely katona jelképe, a megmaradást, a kitartást és a vasakaratot megtestesítve.

1280px-Szejkefürdő_székelykapuk (1)

Orbán Balázs síremléke, székely kapuk sora – 20 km

A legnagyobb székelynek nevezett írót, tudóst, polihisztort Szejkefürdőn temették el. A kegyeletüket lerovó látogatók székely kapuk alatt sétálhatnak fel kopjafás síremlékéhez, melyen bronz dombormű őrzi a kalandos életű báró arcvonásait.

tamasi_aron_sir (1)

Tamási Áron-emlékmű Farkaslakán – 27 km

Tamási Áron (1897–1966) székely író, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alakja. Regényei és novellái közül kiemelkedik az Ábel-trilógia. Stílusára a székely nyelvjárási szófordulatok sora és a metaforikus kifejezésmód jellemző, műveit pedig áthatja a székely szellemiség. Tőle származik a szállóigévé vált híres mondat: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Sírfelirata szerint: „Törzsében székely volt, fia Hunniának. Hűséges szolgája bomlott századának.”

881899 (1)

A korondi kirakodóvásár – 43 km

A kerámiájáról híres Korond a Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Híres az egész falun átívelő népműves „kirakóvásáráról”, ahol kerámiatermékek, szalma- és gyékényfonatok, gyapjútermékek, faeszközök, használati és dísztárgyak közül válogathat a látogató. Teleki József írta Korondról: „Minden ember itt vagy fazakas, vagy sendelly csináló.” (Úti Jegyzések, 1799).

2915120 (1)

A parajdi sóbánya – 53 km

Parajd a Sóvidék központja, Európa és ezen belül a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányája. Igazi turisztikai látványosság, az egykor kitermelt kamrákat gyógyászati és turisztikai célokra alakították át. A látogató szórakozva gyógyulhat, ugyanis van focipálya, játszótér fajátékokkal, néhány üzlet, valamint mászófal.

Szintén a sóbányában található a világon egyedülálló ökumenikus kápolna, ahol nemcsak istentiszteleteket és miséket, hanem koncerteket is tartanak.

  • Wellness és termálfürdő
medve-to-580 (1)

Szováta és a Medve-tó – 62 km

A város sóstavairól és sószikláiról nevezetes. A Medve-tó a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. A beömlő patakok édesvize vékony réteget képez a tó felszínén, ez átengedi a napsugarakat, melyek aztán fölhevítik a mélyebb, sóban dús vízrétegeket, így a felszíntől lefelé növekszik a hőmérséklete. Nyáron a Medve-tó felszíni hőmérséklete eléri a 40 °C fokot

  • Sípálya
  • Termálfürdő

Csillagtúra-ajánlat Csíksomlyótól a Szent Anna-tóig

Csikszereda

Csíkszereda – 60 km

Hűvös éghajlata miatt a Kárpát-medence egyik hideg pólusa. Hargita megye székhelyeként fontos szerepet tölt be a megye kulturális és gazdasági életében. Nemzetközi színtéren a városhoz tartozó Csíksomlyó (a magyarság legnagyobb búcsújáró helyszíne) révén vált ismertté.

Csíkszereda legrégebbi építészeti nevezetessége a teljes épségben fennmaradt Mikó-vár, amely ma a Csíki Székely Múzeum otthona. A múzeumnak jelentős szerepe van a város kulturális életében, időszakos és állandó kiállításait mindenképp érdemes felkeresni.

A jobb napokat is megélt Szeredai-fürdő és Zsögödfürdő a középkortól mindmáig népszerű fürdőtelepe a városnak.

HargitaFurdoKotelpalya

Hargitafürdő – 48 km

Hargitafürdő hegyvidéki jellegű üdülőhely, a környékbeliek kedvenc síparadicsoma. A települést borvízforrásai és mofettái tették ismertté. Mindezek a Csicsói-Hargita sűrű fenyveseinek szívében találhatók. Izgalmas kalandokat kínál a Balu Park, mely Erdély legnagyobb és legösszetettebb kötélpályájával csodálatos élményt nyújt felnőttnek, kicsinek egyaránt.

img_0535_b

Homoródfürdő – 25 km

A település festői környezetéről és borvízforrásairól híres. A 12 forrás vize ivókúraként szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás és emésztőszervi megbetegedések kezelésére alkalmas.

  • Wellness és termálfürdő
  • Sípálya
CsiksomlyoiBucsu

A Csíksomlyói kegytemplom és zarándokhely – 60 km

Évente több százezren zarándokolnak oda az egész Kárpát-medencéből, illetve a világ számos pontjáról. A csíksomlyói kegytemplomot ferences szerzetesek építették 1442 és 1448 között.

Legértékesebb tárgya a Szűz Mária-kegyszobor, amely 1510 és 1515 között készült reneszánsz stílusban, hársfából. A maga 2,27 méterével a legnagyobb a világon ismert kegyszobrok közül.

A templom közelében található a somlyói borvízforrás, amelyet ma is sokan látogatnak, vizét pedig előszeretettel fogyasztják.

  • Wellness és termálfürdő
  • Sípálya
Tusnadfurdo

Tusnádfürdő – 90 km

Románia legkisebb városa gyógyhatású ásványvízforrásainak, jó levegőjének és a környező fenyveseknek köszönhetően vált ismertté. A településen számtalan borvízforrás és mofetta található, ezek tették „Erdély gyöngyévé”. 2013 telén nyílt meg Tusnádfürdő termálvizes élményközpontja, ahol különböző méretű és hőfokú gyógyvizes medencékben lazíthatnak a látogatók.

Szent-Anna-to

A Szent Anna-tó és a Mohos-láp – 112 km

Közép-Európa egyedülálló természeti csodája, amely 1050 méteres tengerszint feletti magasságban található. A tó vulkáni kráter alján keletkezett, minden oldalról erdővel benőtt magas hegycsúcsok határolják. Nincs forrása, az esővíz és az elolvadt hó leve táplálja, ettől függetlenül kristálytiszta a vize. Az északi részén levő tisztáson kápolna található. A szabálytalan kör alakú Mohos-tőzegláp a Szent Anna-tó kráterével szinte egy időben keletkezett, azóta elöregedett, és ma már csak apró tavacskák utalnak a helyén lévő egykori tóra, amelynek alapterülete négyszer nagyobb volt a Szent Anna-tó területénél. Az évezredek óta tartó lassú apadás következtében a tó elmocsarasodott, magashegyi láppá alakult át, felszínét változatos tundrai növényvilág borítja. A tőzegláp területén számos nyílt vízfelület (tószem) és különféle növényritkaságok találhatók. A Mohos Természetvédelmi Területen nyílik a Drosera rotundifolia, Románia egyetlen húsevő virágfaja.

Csillagtúra-ajánlat a Békás-szoroshoz

Gyergyoszentmiklos

Gyergyószentmiklós – 45 km

Románia talán leghidegebb éghajlatú városa, amelynek egyik legszebben parkosított főtere van az országban. E székelyföldi kisváros életét nagyban meghatározza az örmény kultúra és építészet.

  • Sípálya
Gyilkos-to

A Gyilkos-tó – 70 km

Székelyföld egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti ritkasága, torlasztava, legnagyobb mélysége 11 méter. 1837-ben keletkezett, miután a keleten lévő Gyilkos-kő (1378 m) oldalán felhalmozódott agyagos lejtőtörmelék nagy esőzések hatására lezúdult a völgybe, és több patak folyását elzárta. A tóból még ma is kiállnak a völgy elöntött fenyőcsonkjai. Nevét a fölé emelkedő Gyilkos-kőről kapta, de máig sem lehet tudni, hogy a megnevezés gyilkosságot vagy a hegyre vezető veszélyes ösvényeket sejteti-e.

Román neve – Lacu Roșu (jelentése Vörös-tó, Vereskő-tó) – arra utal, hogy a Vereskő-patak hordaléka sokszor rozsdavörösre színezi a tó vízét. A Kárpátok egyik legfestőibb tavaként tartják számon, melyet 1000 m feletti sziklacsúcsok öveznek.

bekasi_szoros

A Békás-szoros – 70 km

200-300 méter magas sziklafalaival a Békás-szoros Európa egyik természeti ritkasága, a hegymászók paradicsoma. Tektonikus eredetű szurdokvölgy, amely a Csalhó-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál található; a Nagyhagymás Nemzeti Parkhoz tartozik. A Békás-szorosnak három fő része van: a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. A világon kizárólag itt található a békási csűdfű, de a szegfűfélékhez tartozó kőhúr és a ritkaságszámba menő havasi gyopár is fellelhető a környéken. Az Oltárkő (1154 m) – a Békás-szoros legszembetűnőbb sziklatornya – az egész szurdokvölgy fölött uralkodik, csúcsára fenséges kilátást nyújtó sziklamászó utak vezetnek. A szoros egyetlen ismert nagyobb barlangja a 28 méter hosszú és 26 méter széles Hóvirág-barlang.

sugobarlang

A Súgó-cseppkőbarlang – 51 km

A tekerőpataki Súgó-barlang turisztikai, természeti ritkaság, Gyergyószentmiklóstól 13 km-re található. A feltérképezett járatok hossza több mint egy kilométer, azonban csak pár száz métert lehet bejárni.

Csillagtúra-ajánlat a Kis-Küküllõ vidékén

Székelykeresztúr

Székelykeresztúr, Petőfi Sándor körtefája – 45 km

Székelykeresztúr kisváros, híven őrzi Petőfi Sándor emlékét. A szabadságharc költője az ottani Gyárfás-kúriában töltötte élete utolsó éjszakáját, majd reggel elindult a végzetes fehéregyházi csatába. A kúria kertjében látható körtefa őse „Petőfi körtefája” néven ismeretes. A legenda szerint alatta szavalta el csatába indulás előtt az „Egy gondolat bánt engemet” című versét. „Haldoklik az öreg tanú, Petőfi vén körtefája. Azt beszélik, ő látta volt verset írni utoljára.” (Kányádi Sándor)

viztarozo

A székelyderzsi unitárius vártemplom – 36 km

Az UNESCO-világörökség kincse, Kárpát-medence sokak által ismert zarándokhelye. A monumentális építészeti látványosságon kívül a világon egyedülálló élő örökség, a rovásírásos emlék, és a XV. századból származó faliképek is felkelthetik a turisták érdeklődését. Több mint kétszáz éves hagyomány, hogy a falu lakossága télen szalonnát, kolbászt és füstölt húst tárol a vártemplomban. Mindez a köréje épülő szokásrenddel egyedülálló látványosságnak számít a világon.

szekelyvarsag

Segesvár – 66 km

A város építését a XII. században kezdték el a magyar királyok által idetelepített szászok, akiknek nem sokkal később Segesvár lett a központjuk. Erdély legszebb, máig lakott középkori várnegyede a világörökség részét képező történelmi belvárosban található és várfal övezi. A segesvári vár egyik legismertebb nevezetessége a 172 fokból álló, 1642-ben épült, fából készült, fedett lépcsősor, amely a főtértől a Várhegyre vezet.

Bozodujfalu

Bözödújfalu – 61 km

A faluromboló zsarnokság jelképének helyszíne. A tó helyén állt Bözödújfalu, amelyet elárasztottak vízzel, és mostanra már csak néhány romos állapotban lévő épület maradt meg a településből. A 2014 júniusában az addig álló templomtorony is elsüllyedt, és enyészetté vált a faluval együtt.

Közeli sípályák

Madarasi

Madarasi-Hargita – 20 km

Magasság: 1500 m
Szintkülönbség: 200 m
Sípályák hossza: 6 km
Liftek száma: 5

Homorod

Homoródfürdő – 25 km

Magasság: 800 m
Szintkülönbség: 100 m
Sípályák hossza: 400 m
Liftek száma: 4

Hargitafurdo

Hargitafürdő – 48 km

Magasság: 1300 m
Szintkülönbség: 200 m
Sípályák hossza: 4 km
Liftek száma: 5

Bucsin

Bucsin – 70 km

Magasság: 1200 m
Szintkülönbség: 100 m
Sípályák hossza: 3.4 km
Liftek száma: 3

Veresvirag

Gyergyócsomafalva – 40 km

Magasság: 1100 m
Szintkülönbség: 150 m
Sípályák hossza: 3.1 km
Liftek száma: 1

toplita

Maroshévíz – 79 km

Magasság: 850 m
Szintkülönbség: 125 m
Sípályák hossza: 1500 m
Liftek száma: 2

Wellness: Termál- és gyógyfürdõk a közelben

Whomorod

Homoródfürdő – 25 km

Wtusand

Tusnádfürdő – 90 km